Jaki blat do kuchni wybrać?

Wybór odpowiedniego blatu kuchennego jest niezwykle ważny, gdyż to właśnie blat w dużym stopniu wpływa na funkcjonalność i estetykę kuchni. Blat kuchenny powinien nie tylko pasować do reszty wnętrza, ale także być odporny na zniszczenia i łatwy w czyszczeniu. Zastanawiasz się, jaki materiał na blat kuchenny będzie najlepszy? Nie wiesz na co zwrócić uwagę przy wyborze blatu? W dzisiejszym artykule odpowiemy na te oraz inne ważne pytania, które pomogą ci podjąć właściwą decyzję.
Jaki wybrać materiał na blat kuchenny?
Blat to jeden z ważniejszych elementów wyposażenia kuchni. Przyciąga wzrok i ma duży wpływ na ogólny wygląd i atmosferę wnętrza. Wybór odpowiedniego materiału na blat powinien być dokładnie przemyślany, biorąc pod uwagę zarówno estetykę, jak i funkcjonalność. Poniżej przedstawiamy najczęściej stosowane materiały do produkcji blatów kuchennych wraz z ich zaletami i specjalistycznymi wymaganiami.
Blat kuchenny z kamienia naturalnego: granitu, kwarcytu naturalnego i marmuru
Blaty kuchenne wykonane z kamienia naturalnego są cenione za swoją wyjątkową wytrzymałość, co czyni je popularnym wyborem w wielu domach. Wśród najczęściej wybieranych materiałów znajduje się granit lub kwarcyt naturalny, oba słyną z dużej odporności na plamy, wysokie temperatury, ścieranie i porysowania, co ułatwia ich utrzymanie zwłaszcza w przestrzeni takiej jak kuchnia, która jest najbardziej intensywnie eksploatowaną przestrzenią w domu. Ponadto granit i zarówno kwarcyt naturalny jest materiałem bezpiecznym dla zdrowia, ponieważ nie wydziela żadnych szkodliwych substancji chemicznych. Te kamienie naturalne są dostępne również w bardzo szerokiej gamie kolorów, co pozwala na dopasowanie ich do różnorodnych aranżacji wnętrz. Inwestycja w blaty granitowe to wybór rozwiązania na długie lata, ponieważ minimalizuje potrzebę częstych renowacji, a jednocześnie wzbogaca wnętrza o elegancję oraz unikalny styl. Natomiast kwarcyt naturalny jest kamieniem typu premium, to produkt, który będzie świetnie wkomponowywał się w tych wnętrzach, gdzie dla klienta najważniejszy jest podwyższony standard w kuchni.
Z kolei blaty z kamienia takiego jak marmur są mniej odporne na zarysowania, czy plamy niż granit, ale bywa, że są wybierane na blaty kuchenne ze względu na swój unikalny i ponadczasowy charakter, ze względu na niepowtarzalne wzory i barwy. Materiał ten, jest bardzo wymagający pod kątem użytkowania, ale jednocześnie nadaje niepowtarzalny charakter i estetykę w kuchni.
By zachować naturalną trwałość i doskonały wygląd przez wiele lat kluczowe jest regularne dbanie o impregnację blatu – co najmniej raz na pół roku. Pozwoli to utrzymać estetyczny wygląd blatu, ale także zwiększy jego odporność na plamy i inne rodzaje uszkodzeń.
By dopasować początkowy koszt inwestycyjny wykonania i montażu blatu z kamienia, ważne jest, by przygotować ofertę pod klucz klienta, czyli dopasować blat do specyficznych wymagań klienta. Zawsze można znaleźć materiał z klasy premium, ze średniej półki i też z najniższej półki, jest to tylko kwestia doboru ceny, koloru, struktury i specyfiki użyłowień kamienia, grubości (2cm-3cm), tak by ostateczny efekt jaki zrobi blat w kuchni, był taki, by stał się on integralną częścią wnętrza w kuchni klienta.
Co do ciężaru kamienia warto wcześniej poinformować swego stolarza, że blaty będą wykonane z kamienia, by odpowiednio przygotował nóżki do szafek kuchennym, a jeśli samodzielnie klient dokonuje zakupu już gotowych mebli kuchennych to powinien tylko zakupić mocniejsze nóżki, by były odpowiednio dopasowane i właściwie podtrzymywały ciężar blatu.
Ponadto, z racji swojej masy i wymagań technicznych, pomiar i montaż takich blatów powinien być przeprowadzony przez profesjonalistów, ponieważ wiąże się to z potrzebą użycia specjalistycznego sprzętu i materiałów budowlanych, posiadania fachowej wiedzy i doświadczenia w montażu blatów kuchennych, tak by ostateczny rezultat spełniał oczekiwania klienta.
Blat kuchenny z konglomeratu kwarcowego
Blat z konglomeratu kwarcowego, czyli kamienia sztucznie wyprodukowanego, to alternatywa dla naturalnych blatów kamiennych. Konglomerat kwarcowy jest wykonany z naturalnego piasku kwarcowego z dodatkiem żywic polimerowych i pigmentów a także w zależności od kolekcji – granulatu szkła i zwierciadeł lub naturalnego granitu. Wszystko to sprawia, że jest to rozwiązanie estetycznie atrakcyjne, ponieważ sztucznie można wytworzyć bardzo szeroką gamę kolorów, odcieni, barw, użyłowień, można nadać strukturę polerowaną lub matową, jednocześnie taki kamień łudząco może być podobny do kamienia naturalnego, to wszystko sprawia, że pozwala na idealne dopasowanie blatu do każdego wnętrza. Ponadto blaty z konglomeratu kwarcowego są zdecydowanie lżejsze w porównaniu do blatów wykonanych z naturalnego kamienia. Blaty z konglomeratu kwarcowego oferują dużą elastyczność w kwestii projektowania, ponieważ dostępne są w różnych grubościach (1,2 cm, 2 cm, 3 cm), co pozwala na pełną personalizację wyglądu kuchni. Blaty z konglomeratu kwarcowego są ciepłe i przyjemne w dotyku, co sprawia, że użytkowanie kuchni staje się bardziej komfortowe. Charakteryzują się one również wysoką odpornością na uszkodzenia i zarysowania.
Jednak, należy zachować ostrożność przy kontakcie z wysokimi temperaturami – zaleca się używanie podkładek pod gorące naczynia. Materiał ten wymaga także delikatnego obchodzenia się z agresywnymi środkami chemicznymi. By blaty służyły nam na lata, należy je regularnie impregnować, tzn. zaleca się to robić co sześć miesięcy, by blat miał wciąż trwały i doskonały wygląd, to wszystko wystarczy, by zachować idealny wygląd blatów, zapewnić im odporność na plamy i uszkodzenia na wiele lat.
Blat kuchenny ze spieku kwarcowego
Spiek kwarcowy jako kamień sztucznie wyprodukowany również nadaje się na blat kuchenny, dzięki swoim wyjątkowym właściwościom. Jest to kompozyt składający się z mielonego piasku kwarcowego, iły łupkowej, skały granitowej i dodatkowych barwników, które są następnie mieszane i wypalane w bardzo wysokich temperaturach nawet powyżej 1200 st. Celsjusza. Zewnętrzna warstwa dekoracyjna, często imitująca naturalny kamień, ma grubość 4-30 mm i zapewnia wyjątkowy efekt wizualny. Jedną z ważniejszych zalet tego materiału jest jego higieniczność. Blat nie wchłania zabrudzeń, co ułatwia utrzymanie czystości. Dodatkowo, spiek kwarcowy charakteryzuje się odpornością na działanie kwasów, zarysowania, (szczególnie w wersjach matowych – tutaj warto mieć na uwadze, że bezpośrednie cięcie na matowej powierzchni może uszkodzić nawet ostrze noża), promieniowanie UV, pleśń i grzyby, a także na wysokie temperatury. Zewnętrzna warstwa dekoracyjna pokrywa tylko wierzchnią część blatu, pozostawiając krawędzie w jednolitym kolorze. Produkcja spieków kwarcowych jest bezpieczna dla zdrowia, ponieważ nie wydziela żadnych szkodliwych substancji chemicznych.
Blat kuchenny drewniany
Jeśli kuchnia nie jest intensywnie użytkowana i jesteśmy w niej głównie, by odgrzać posiłki czy zaparzyć kawę, to w takiej sytuacji doskonale sprawdzą się blaty wykonane z drewna, które komponują się z wieloma stylami aranżacyjnymi, takimi jak boho czy skandynawski. Drewniane blaty dodają wnętrzu ciepła i przytulności, nadając mu niepowtarzalny charakter.
W przypadku blatów drewnianych możemy wybierać między blatem z litego drewna a drewnem klejonym. Blaty z drewna klejonego charakteryzują się większą trwałością i odpornością na warunki panujące w kuchni; są mniej podatne na pękanie i wypaczanie. Z kolei blaty z litego drewna wyróżniają się niezastąpionym, naturalnym wyglądem, gdzie widoczna struktura drewna dodaje wnętrzu autentyczności. Warto jednak pamiętać, że blaty drewniane są bardziej narażone na uszkodzenia mechaniczne, takie jak zarysowania, poplamienia czy wgniecenia. Nie zaleca się krojenia bezpośrednio na takim blacie ani stawiania na nim gorących naczyń bez ochrony.
Blat kuchenny laminowany
Blaty laminowane to popularny wybór, głównie ze względu na ich atrakcyjny stosunek jakości do ceny. Są one wykonane z materiałów drewnopochodnych, takich jak płyta wiórowa, na którą nakładane jest kilkanaście warstw papieru. Ta technologia pozwala na szeroką gamę wzorów na górnej warstwie blatu, dając użytkownikowi swobodę w wyborze estetyki – od imitacji drewna, przez marmur, aż po architektoniczny beton. Blaty laminowane wyróżniają się łatwością obróbki; można je bez trudu przycinać do wymaganych wymiarów oraz wycinać w nich otwory, na przykład pod montaż zlewozmywaka. Dodatkowo, dzięki swojej konstrukcji, powierzchnia blatów laminowanych jest stosunkowo odporna na wodę i inne zabrudzenia, co czyni je praktycznym wyborem w codziennym użytkowaniu.
Jednak, płyty laminowane nie są odporne na zarysowania i mogą być uszkodzone przez zalania. Mimo tych ograniczeń, bardzo niska cena tych blatów czyni je atrakcyjnym rozwiązaniem, szczególnie dla osób z ograniczonym budżetem. W przypadku wystąpienia uszkodzeń, blat można łatwo i tanio wymienić, co jest dodatkowym atutem tego rozwiązania.
Przeczytaj również: Jaki blat do łazienki wybrać?
Blat kuchenny matowy czy z połyskiem?
Wybór wykończenia blatu kuchennego w dużym stopniu uzależniony jest od stylu, w jakim mamy urządzoną kuchnię. Blat w połysku ma zdolność odbijania światła, zarówno naturalnego, jak i sztucznego, co dodaje przestrzeni jaśniejszego i bardziej przestronnego wyglądu. Co więcej wszelkiego rodzaju smugi czy plamy są mniej widoczne, a sam blat jest łatwiejszy w czyszczeniu. Ciemne blaty w połysku nadają wnętrzom głębi i nowoczesnego, eleganckiego charakteru. Jednak w zależności od materiału z jakiego jest wykonany, rysy i uszkodzenia mogą być bardziej widoczne na ciemnych, lakierowanych powierzchniach.
Z kolei wykończenie matowe jest bardziej uniwersalne i przywodzi na myśl bardziej naturalny, stonowany wygląd. Matowy blat jest idealnym rozwiązaniem w większych, dobrze oświetlonych kuchniach. Nie wprowadza on wizualnego chaosu, nawet gdy zastosowane są inne dekoracyjne elementy. Warto jednak pamiętać, że powierzchnia matowa jest bardziej podatna na odbicia palców oraz widoczność plam i zabrudzeń. Osoby, które intensywnie korzystają z kuchni, powinny postawić na blat matowy, gdyż wszelkie zarysowania są na nim mniej widoczne.
Wymiar blatu kuchennego
Blat kuchenny możemy kupić zarówno na wymiar, jak i w wersji gotowej, co daje dużą elastyczność przy planowaniu kuchni. Blaty gotowe najczęściej mają standardową długość 300 cm, ale również dostępne są w długościach dostosowanych do typowych szerokości szafek kuchennych – 30, 40 czy 60 cm. Limit długości do 300 cm w gotowych produktach wynika z ograniczeń technologicznych oraz logistycznych związanych z produkcją i transportem. Warto pamiętać, że nawet gotowy blat można profesjonalnie przyciąć, aby idealnie pasował do specyfikacji danej kuchni.
Wybierając blat, warto również zwrócić uwagę na jego grubość, gdyż ma to wpływ na wygląd i funkcjonalności kuchni. Typowe grubości blatów kuchennych to 20 mm i 30 mm. Chociaż rzadziej spotykane są blaty cieńsze niż 20 mm lub grubsze niż 30 mm, zazwyczaj nie są one rekomendowane, ponieważ mogą nie zapewniać odpowiedniej wytrzymałości i stabilności, szczególnie w intensywnie użytkowanych kuchniach. Takie obostrzenia nie dotyczą blatów wykonanych z kamieni naturalnych, czy sztucznie wyprodukowanych, ponieważ blaty mogą być bardzo cienkie wykonane, np. ze spieku kwarcowego (standardowa jego grubość to 12mm), a jeśli są specyficzne wymagania od klienta co do jeszcze grubości, to jest możliwy blat ze spieku, np. 4-8mm tylko potrzeba wtedy odpowiednio przygotować blat kuchenny, by konstrukcyjnie był stabilny. Jednocześnie nie jest też problemem wykonać blat grubszy niż 30mm, jest to tylko kwestia jego pogrubienia, jeśli ma takie oczekiwania sam klient – wszystko to jest możliwe do wykonania dla sprawdzonego kamieniarza i montażysty kamienia, którzy na co dzień pracują z kamieniem naturalnym lub sztucznie wyprodukowanym.
Jasny czy ciemny blat do kuchni?
Wybór odpowiedniego koloru blatu kuchennego ma duże znaczenie nie tylko dla funkcjonalności, ale przede wszystkim dla estetyki całego wnętrza. Kolor blatu powinien współgrać z resztą aranżacji, jednocześnie podkreślając charakter przestrzeni. To, jak blat będzie się prezentował, wpływa na odbiór całej kuchni, zarówno przez domowników, jak i gości, czy też pracowników, jeśli blat kuchenny jest w miejscu pracy.
Jasny blat w połączeniu z jasnymi meblami może optycznie powiększyć przestrzeń kuchni, tworząc wrażenie większego i jaśniejszego pomieszczenia. Neutralne kolory w kuchni nie tylko zwiększają jej funkcjonalność, ale również ułatwiają dobór krzeseł, stołu, płytek oraz innych niezbędnych akcesoriów. Istotny jest również wybór odpowiedniego wykończenia ścian oraz stylu, w jakim zostanie urządzona kuchnia.
W przypadku nowoczesnej kuchni z szarymi meblami zarówno biały, jak i czarny blat kuchenny może okazać się trafnym wyborem. Połączenie szarych frontów z czarnymi blatami może nadać wnętrzu nowoczesny, nieco surowy charakter. Szary kolor dostępny w wielu odcieniach daje dużą swobodę w aranżacji, co pozwala nadać kuchni indywidualny charakter i styl.
W aranżacjach z ciemnymi blatami ważne jest, aby zachować harmonię kolorystyczną z innymi elementami kuchennymi, takimi jak fronty meblowe, podłogi i ściany. Jasne, dobrze oświetlone kuchnie z dużymi oknami szczególnie korzystnie prezentują się z ciemnymi blatami, które mogą dodać pomieszczeniu elegancji oraz wyjątkowego, niepowtarzalnego urok.
— POTRZEBUJESZ WYCENY?